Endodoncija

Endodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi oboljenjima sadržaja kanala korena zuba tj. zubne pulpe. Zubna pulpa može da oboli iz različitih razloga a jedan od njih je svakako zubni karijes. Kada bakterije i njihovi toksini prodru u komoru zuba dolazi do njene upale koja se naziva pulpitis. Daljim dejstvom bakterija i njihovih toksina dolazi do prekida snabdevanja zuba krvlju i odumiranja sadržaja kanala korena,a tada nastaje gangrena. 

Endodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi oboljenjima sadržaja kanala korena zuba tj. zubne pulpe. Zubna pulpa može da oboli iz različitih razloga a jedan od njih je svakako zubni karijes. Kada bakterije i njihovi toksini prodru u komoru zuba dolazi do njene upale koja se naziva pulpitis. Daljim dejstvom bakterija i njihovih toksina dolazi do prekida snabdevanja zuba krvlju i odumiranja sadržaja kanala korena,a tada nastaje gangrena. Bakterije takodje mogu da preko vrha korena zuba, apeksa, prodru u viličnu kost, a kao posledica nastaje proces na vrhu korena. Endodoncija takođe podrazumeva sanaciju oboljenja i povreda tzv. apeksnog parodoncijuma (vrh korena zuba, periodontalni prostor regiona i kost regiona).
U nekim zemljama (u zavisnosti od zakonske regulative i principa stomatološke komore) se specijalisti endodoncije bave i hirurgijom apeksnog parodoncijuma. Bolesti zubne pulpe Bolesti zubne pulpe (lat. pulpa dentis) najčešće nastaju kao posledica komplikacije karijesa tj. napredovanjem destrukcije tvrde zubne supstance (gleđi, dentina a ređe i cementa zuba) do zubne pulpe. Zubna pulpa regauje na pristiglu infekciju upalnim procesom što se manifestuje pojavom zubobolje. Ređe se upale zubne pulpe mogu javiti kao posledica prodiranja bakterijskih toksina do zubne pulpe kroz dentinske kanaliće ili preko parodontalnog džepa do otvora na vrhu korena zuba. Trauma je takođe čest uzrok povrede ili upale zubne pulpe.
Lečenje zubne pulpe. Lečenje oboljenja zubne pulpe se mogu kretati u dva smera. Jedna jeste sanacija oboljenja uz očuvanje zubne pulpe što se mahom postiže primenom određenih medikamenata. Drugi smer jeste sanacija oboljenja zubne pulpe i adekvatna obrada kanala korena pulpe a nakon toga i punjenje (obturacijom) kanala korena zuba gutaperkom i adekvatnim silerom.